10 savjeta za bržu prilagodbu vašeg novog ljubimca

10 savjeta za bržu prilagodbu vašeg novog ljubimca

Čestitamo! Odlučili ste jednoj duši iz azila pružiti topli dom, odabrali ste ljubimca i sada treba doći u vaš dom. Morate biti svjesni da će vam se život obogatiti na svim razinama, kako niste ni sanjali. Dolazak ljubimca jako je uzbudljiv događaj, neki mogu biti malo nervozni, posebice ako nisu ranije dijelili dom sa životinjama. Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da budete spremniji i opušteniji.

1. Budite spremni. Prije udomljavanja psa, bilo bi dobro da proučite metode dresiranja i treniranja, dobro ih proučite kako bi ih mogli primjenjivati od prvog dana. Unaprijed istražite sve o prehrani i njezi pasa. U skloništu, udruzi ili azilu, savjetujte se o prehrani, po tom pitanju kontaktirajte veterinara koji bi vam također trebao pomoći svojim savjetima, te odlučite kojom hranom i koliko puta dnevno (uglavnom jednom ili dva puta) ćete ga hraniti. Što ste spremniji, to će prilagodba vašeg ljubimca biti ležernija.

2. Budite fleksibilni. Dobro je biti spreman, ali imajte na umu da je vaš novi ljubimac živo biće kojemu se možda neće svidjeti neki vaši planovi. Ako mu raspored spavanja, koji ste postavili jednostavno ne odgovara, možda ćete morati malo prerasporediti stvari. Razdoblje prilagodbe neće trajati vječno. Idite polako: uskladite dnevne rutine za šetnjom ili hranjenjem, upoznajte ga s drugim ljudima, kućnim ljubimcima i obilazite različite parkiće ili livade. Uskoro ćete vi i vaš novi prijatelj imati dobro uspostavljenu rutinu.

3. Kupite ono osnovno. Trebat će vam povodac, ovratnik, krevet, posudice za hranu i vodu i, naravno, hrana! Dobro je psu staviti ID pločicu s vašim brojem mobitela. Ako odluta, mnogo je jednostavniji povratak kući – osoba koja ga pronađe, ne mora ga voditi veterinaru da očita čip, već vas odmah nazove.

4. Usklađivanje članova obitelj. Općenito, prije udomljavanja, postavite neka osnovna pravila s kojima se trebaju slagati svi članovi obitelji. I pridržavati ih se, naravno. Na primjer, ako ne želite da vaš novi ljubimac bude na kauču, nema tog treninga na svijetu koji će vam pomoći u tome ako ga vaše dijete pusti kada vas nema doma. Ako će briga oko psa biti zajednička i u tome će sudjelovati svi članovi obitelji, svatko mora znati svoje uloge i odgovornosti.

5. Pomozite svom novom ljubimcu da se prilagodi. Tijekom prvih nekoliko dana do nekoliko tjedana, vaš će novi ljubimac prolaziti kroz razdoblje prilagodbe. Možda ćete primijetiti neke simptome anksioznosti, uključujući nedostatak apetita i crijevne probleme. Vaš pas se čak može sakriti ispod ili iza namještaja ili ostati u određenoj sobi nekoliko dana. Ne brinite se – to je normalno ponašanje. Pokazujući svom novom prijatelju strpljenje i razumijevanje, pomoći ćete mu da lakše prebrodi to njemu teško i zastrašujuće razdoblje i pokazati mu kako je zapravo njegov novi dom divan!

6. Uspostavite raspored hranjenja i šetnji i budite dosljedni. Pokušajte svog ljubimca šetati i hraniti svaki dan u isto vrijeme, svaki put istim ključnim riječima označite vrijeme hodanja i hranjenja. Na primjer, neposredno prije nego što ga nahranite, mogli biste reći: “Vrijeme večere!” Pouzdana rutina važan je alat za uspješno integriranje vašeg novog psa u vašu obitelj i pomažete mu da se osjeća sigurno.

7. Odvojite vrijeme za stvaranje povjerenja. Svaki dan provedite malo vremena sa svojim psom, nježno ga mazeći i govoreći umirujućim glasom. Dodir je nevjerojatno moćna metoda komunikacije, koju je gotovo nemoguće pogrešno razumjeti. Pokažite svom psu da je siguran i voljen, a vaša će veza započeti prelijepo.

8. Svatko treba vrijeme za biti sam. Ni Vaš pas nije iznimka. Dajte mu vremena svaki dan da bude sam i da istražuje svoje novo okruženje. Promatrajte iz daljine kako biste bili sigurni da je na sigurnom, ali nedovoljno blizu da zadirete u njegovo “ja”.

9. Polako ga upoznajte s novim stvarima i ljudima. Sigurno je da umirete od želje da svog novog, nevjerojatnog novog člana obitelji pokažete svima koje poznajete, ali polako! Dobro pravilo je svaki dan predstavljati psu najviše po jednu novu osobu. Također, prvi odlazak u pseći park ili na neko “pseće druženje”, odgodite za tjedan, dva kako ga ne biste preopteretili i zbunili.

10. Priuštite mu prilagodbu. Prvi posjet novom veterinaru zakažite tijekom prvog tjedna (ili odmah nakon udomljavanja ako kod kuće imate druge kućne ljubimce ili sumnjate da je vaše novo štene bolesno). Ponesite sve medicinske papire, knjižicu, sve papire iz azila ili skloništa iz kojeg ste udomili svog psa. Prvi posjet je odličan trenutak da saznate nešto o osobnosti i prošlosti vašeg psa, zato se nemojte bojati postavljati puno pitanja.

Sretno u novoj avanturi punoj ljubavi….🐶👨‍👩‍👧‍👦