Savjeti za “lakših” prvih 30 dana udomljavanja

Savjeti za “lakših” prvih 30 dana udomljavanja

Prvih nekoliko dana u svom novom domu posebni su, a mogu biti i kritični za vašeg novog ljubimca. Vaš novi pas bit će zbunjen oko toga gdje se nalazi i što može očekivati od vas 🐶 Postavljanje nekih jasnih pravila bit će najvažnije za što lakšu prilagodbu.

Prije nego psa dovedete kući:

* Odredite mjesto gdje će vaš pas provoditi većinu svog vremena. Budući da će biti pod velikim stresom zbog promjene okoline (od skloništa ili udomiteljske kuće do vaše kuće), uzmite u obzir da može zaboraviti na sve fine manire koje zna.

* Ako psa planirate držati u boksu, neka sve bude spremno prije nego pas dođe.

* Pazite da prvih nekoliko tjedana bude osigurano mjesto gdje će pas boraviti. Možda ćete morati, kao kada imate malo dijete, oblijepiti električne utučnice, kemikalije ili sredstva za čišćenje pospremiti na visoko, ukloniti cvijeće, tepihe, postaviti zaštitnu ogradu za stepenice…

* Trening vašeg novog ljubimca počinje od trenutka kada ga uzmete iz skloništa. Pripremite riječi koje će svi članovi obitelji koristiti kada psu daju neke upute. To će spriječiti eventualnu zabunu i pomoći četveronošcu da što brže nauči svoje naredbe.

* Kada psa uzmete iz azila, stavite mu ID pločicu s vašim brojem mobitela, čisto kao dodatna mjera sigurnosti dok ne dođete kući.


Prvi dan:

* Selidba je stresna. Kako nama, ljudima, tako i psima. I oni su zbunjeni i treba im vremena da se prilagode svom novom domu i novoj obitelj. Naučite djecu kako se odnositi prema psu, kako mu se približitit.

* Obavezno se informirajte o rasporedu hranjenja u azilu i slijedite taj raspored prvih nekoliko dana. Ako želite prijeći na drugu hranu, pričekajte otprilike tjedan dana, nakon čega mu nekoliko dana dajte trećinu nove hrane i dvije trećine stare, pa nekoliko dana polovicu nove i polovicu stare, dajte mu prijelazno vrijeme da se nauči i prihvati i tu novost u svom životu.

* Na putu za svoj novi dom, psa bi trebali voziti u transporteru. Nekim je psima putovanje automobilom stresno, pa ako ga je na sigurnom mjestu tijekom vožnje, i njemu i vama olakšat ćete put kući.

* Kada stignete kući, odvedite ga do mjesta gdje će obavljati nuždu, provedite s njim ondje dosta vremena kako bi se naviknuo na to područje. Budite spremni, u početku, na nered. Dolazak u novi dom, upoznavanje s novim ljudima i njihovim mirisima i zvukovima je stresno i najposlušnijem psu, jednostavno, treba vremena da stvari sjednu na svoje mjesto.

* Ako planirate psa držati u boksu, vrata ostavite otvorenima kako bi mogao ući kad god želi.

* Prije nego što psa dovedete kući, složite otprilike raspored hranjenja, šetnje ili kada je vrijeme za igru. Od prvog dana vašem će psu trebati i vrijeme za druženje, ali i kratka razdoblja osame. Kada ostane sam, budite ustrajni i nemojte ga tješiti, radije mu usmjerite pažnju igračku s kojom bi se mogao zabaviti.

* Prvih nekoliko dana budite mirni i tihi, nemojte novog ljubimca izlagati prevelikom uzbuđenju (poput psećeg parka ili djece iz susjedstva). To ne samo da će vašem psu omogućiti lakše privikavanje, već će i vama pružiti više vremena da ga upoznate.

* Ako je pas došao iz drugog doma, predmeti poput povodaca, ruku, smotanih novina i časopisa, stopala, stolica i palica mogu biti neki od predmeta koji su služili za dresuru tog psa. Riječi poput “dođi” i “lezi” mogu izazvati reakciju kakvu ne očekujete. Ili je možda vodio zaštićeni život i nikada nije bio socijaliziran za djecu ili aktivnosti u psećim parkovima. Vaš pas je možda proizvod loše dresure ili terora i zahtijeva vaše strpljenje.

Tjedni koji slijede

* Ljudi često kažu da pravu osobnost svog psa vide tek nekoliko tjedana nakon udomljenja. Vašem psu u početku može biti pomalo nelagodno kada vas tek upozna. Budite strpljivi i razumljivi, pridržavajte se rasporeda koji ste isplanirali poput hranjenja, šetnje, igre…Time ćete psu pokazati što se od njega očekuje, ali i on će vidjeti što može očekivati ​​od vas.

* Nakon razgovora s veterinarom, kako biste bili sigurni da vaš pas ima sva potrebna cjepiva, možda ćete ga htjeti odvesti na satove grupne dresure ili u park za pse. Dobro obratite pažnju na govor tijela svog psa kako biste bili sigurni da se dobro zabavlja.

* Da biste uistinu uživali sa svojim psom, pridržavajte se izvornog rasporeda da vaš pas uvijek ima hranu i vodu, vrijeme za obavljanje nužde i igru. I povezat ćete se u trenu!

* Ako naiđete na ponašanje koje vam nije poznato, pronađite dobrog trenera pasa koji će vama i vašem psu pomoći da prevladate prepreke u ponašanju.