Što kada psa dovedete kući?

Što kada psa dovedete kući?

Odlučili ste udomiti psa? Odličan izbor, čestitamo 👏 Azili i skloništa prepuni su toplih očiju koje čekaju svog zauvijek čovjeka 🐶 Iako psi iz skloništa dolaze iz različitih sredina, imaju različite, većinom teške početke, svi dijele jednu važnu činjenicu: oni su psi, a psa kojeg odaberete treba razumjeti i tretirati kao takvog. Baš kao i mi, i psima su potrebni red i vodstvo. Traže strukturi i raspored koji im vi morate pružiti. Vaš pas mora znati da vi donosite pravila kućnog reda, i to čini prijelaz iz skloništa u vaš dom lakšim, bržim i korisnijim.

 

* Članovi obitelji, prije nego uopće udomite psa, moraju biti usuglašeni oko nekih ključnih stvari, poput toga smije li na krevet ili kauč, smije li ulaziti u sve sobe, gdje će spavati, jesti… Ako, kao obitelj, niste usuglašeni i dozvoljavate mu jednake stvari, zbunit ćete psa, a to uglavnom rezultira time da pas donosi vlastita pravila i izaziva nepotrebnu napetost.

* Pokušajte psa dovesti kada ste na godišnjem, kako bi prvih nekoliko dana bili kod kuće, upoznali se, pomogli mu da se lakše prilagodi, ali i kako bi ga nadzirati dok uči vaš kućni red.

* Neposredno prije nego što psa uvedete u kuću, izvedite ga u šetnju da ga malo umorite. Šetnje nisu samo dobra vježba, već služe i kao alat za trening i prilika za uspostavljanje komunikacijskih linija koje ga bolje obrazuju.

* Kada pas tek dođe, ograničite ga na jednu osobu ili na jedno područje. To će mu omogućiti da se upozna s mirisima i zvukovima svog novog doma. Pokušajte ograničiti vrijeme izvan kuće tih prvih dana; vaše druženje s njim pomoći će mu da se udobnije osjeća u svom novom, nepoznatom domu.

* Prvih nekoliko tjedana držite psa na uzici dok je u vašem domu kako biste ga odmah mogli naučiti koja su ponašanja, a koja nisu prihvatljiva, pokazujući ga i vodeći ga kroz odgovarajuće vježbe. Iz sigurnosnih razloga, nikada ne ostavljajte povodac na svom psu kada je bez nadzora.

* Psa ne smijete ostavljati samog u kući s kućnim ljubimcima sve dok neko vrijeme pažljivo ne nadgledate i ne kontrolirate njihovu interakciju.

* Očekujte nezgode tijekom obuke. Vaš se pas nalazi na novom teritoriju i uspostavlja novu rutinu, pa će se vjerojatno dogoditi nesreće. Dobro dresirani pas je sretniji pas i veselje je imati ga u blizini.  Informirajte se o školama za obuku ili dresuru, stručna pomoć dobro dođe. Ključno je biti dosljedan i održavati rutinu.

* Većina pasa u skloništima i azilima je cijepljenja i sterilizirana/kastrirana. Važno je da vašeg psa veterinar pregleda u roku od tjedan dana nakon udomljenja radi zdravstvenog pregleda i svih potrebnih cijepljenja. Dok ste tamo, po potrebi dogovorite operaciju sterilizacije/kastracije.

* Prvih nekoliko dana ograničite posjete gostiju kako biste se psu omogućili da se ugodno osjeća sa svojom novom obitelji. Kada imate goste, zamolite ih za pomoć u dresuri psa tako što ćete im uputiti da na njega ne obraćaju pažnju dok se ne smiri.

* Psi trebaju dosljednu strukturu. Ako nemaju dosljedan niz pravila koje bi se trebali pridržavati, tada pokušavaju postati vođa, što može stvoriti brojne probleme u ponašanju. Stoga vi – i svi ljudi u vašem domu – morate biti dosljedni. Vježbajte trening poslušnosti, postavljajte pravila i primjenjujte ih mirno i dosljedno te hvalite dobro ponašanje svog psa. Bit će mu mnogo ugodnije i brže će se vezati za vas.

* Nevjerojatno je koliko brzo psi nauče što je prihvatljivo, a što nije. Psi imaju svoj vlastiti jezik i kad ga jednom razumijemo, možemo bolje komunicirati što očekujemo od njih.

 

I na kraju, kapa dolje zbog donošenja odluke o udomljavanju psa! Vaše strpljenje i trening pomoći će stvoriti vezu koja će vas oboje nagrađivati dugi niz godina. Uz pravilnu ravnotežu discipline, razumijevanja i naklonosti, vaš pas će biti jako odan, zahvalan i pun ljubavi. 🐶🐕😍